(Nederlands) Account beveiliging in Mediris

(Nederlands) De digitalisering van onze wereld heeft in de gezondheidszorg een ware revolutie ontketend. Nog nooit is zoveel informatie zo snel beschikbaar geweest. Nog nooit is het zo eenvoudig geweest om deze informatie naar andere mensen door te sturen. En nog nooit is het zo belangrijk geweest om deze nieuwe technologie te beveiligen.

 

Tijdens interactie met onze klanten merken wij dat er meer en meer vragen doorsijpelen over de beveiliging van onze systemen. Wij doen er alles aan om alle gegevens die u inbrengt op ons platform zo grondig mogelijk te versleutelen en te beveiligen. Niemand (buiten uzelf) heeft toegang tot deze gegevens (ook wij kunnen ze niet lezen!).

 

Langs de andere kant is ook aan u om uw account zo grondig mogelijk te beveiligen. Uw account is standaard beveiligd met een wachtwoord, dat u zelf kan instellen. Maar u kan ook een tweede beschermingslaag toevoegen via een code die u zelf genereert of ontvangt (2-stapsauthenticatie). Een overzicht:

 

Het wachtwoord

 

Het wachtwoord is de best gekende methode van beveiliging. Het wachtwoord moet u zelf instellen, en ons systeem verondersteld dat u, en enkel u, dat wachtwoord kent. Om hackers het moeilijk te maken hanteren we een paar regels:

 

  • Minstens 8 tekens
  • Minstens 1 hoofdletter
  • Minstens 1 cijfer of symbool

 

Het is verleidelijk om voor een bijzonder simpel wachtwoord te kiezen, dat u makkelijk kan onthouden. Dit betekent dan weer dat andere mensen uw wachtwoord ook zouden kunnen raden, daarom raden wij aan om voor een sterk wachtwoord te kiezen

 

Ook is het geen goed idee de browser uw wachtwoord te laten onthouden, zodat u altijd automatisch aanlogt. Dit brengt veel gebruiksgemak mee, maar iemand met toegang tot uw PC heeft dan ook meteen toegang tot uw patiëntendossier, of een voorschrijfmodule, … Zeker te vermijden!

 

2-stapsauthenticatie

 

Niet alleen raden wij u aan om uw account te beveiligen met een sterk wachtwoord, maar ook meteen een tweede beveiligingslaag toe te voegen: de 2-stapsauthenticatie.

 

Als u deze extra beveiliging inschakelt zal u niet alleen uw wachtwoord moeten ingeven, maar ook een code die u ontvangt (via SMS) of zelf genereert (smartphone app). Deze codes zijn een beperkte tijd geldig, waardoor ze een pak veiliger zijn.

 

Deze beveiliging kan u zelf instellen op https://login.mediris.be. Als u naar de onderkant van de pagina scrolt vindt u de sectie “beveiliging”. Hier kan u de 2-stapsauthenticatie via SMS instellen, eens u dit gedaan heeft kan u ook de authenticatie via smartphone app instellen.

 

Wanneer u de volgende keer inlogt op het mediris platform zal u de vraag krijgen om een SMS code of een code van de smartphone authenticator app in te geven:

 

 

Als u de optie “vraag me niet opnieuw op dit toestel” aanvinkt zal u een maand lang geen nieuwe code moeten ingeven. Na deze tijd zal het systeem u terug vragen om een code te genereren of op te sturen.