Printen in Mediris Wachtpost

Op een Huisartsenwachtpost worden allerhande documenten aangemaakt en uitendelijk afgedrukt met de Mediris Software. Omdat deze documenten op verschillende formaten afgedrukt worden is het een uitdaging om een printer zo ver te krijgen dit netjes af te drukken.
Met deze blogpost zullen we aanhalen wat voor soort printer in huis te halen en hoe deze moet geïnstalleerd worden voor een goed resultaat.

Printer

De Mediris Wachtpost software maakt het onderscheid tussen twee papierformaten:

 

  • A4: verslagen, betalingsuitnodigingen, verwijsbrieven,…
  • Enveloppe DL: voorschriften

 

Daarom raden we aan om een zwart-wit laserprinter met multifunctionele lade aan te schaffen, die deze beide papierformaten aankan.
Een merk waar we goede ervaringen mee hebben is Brother, zij leveren betaalbare printers die makkelijk te configureren zijn. Een voorbeeld van zo een printer is de Brother HL-L5100DN printer, die op dit moment sommige wachtposten gebruikt wordt.

 

Opmerking: u kan natuurlijk printers van een ander merk gebruiken, we raden dan aan om de handleiding na te lezen of een specialist te raadplegen voor een optimale configuratie.

 

Installatie

Om beide papierformaten af te drukken raden we aan de printer tweemaal te installeren eerst met vooschrift instellingen, hierna met A4 instellingen. De eerste installatie kan u doen volgens de richtlijnen van de fabrikant, voor de tweede installatie volgt u de instructies hieronder:

 

Stuurprogramma en poort van de printer opsporen

 

U moet opzoeken op welke poort en met welk stuurprogramma de printer geïnstalleerd is. Dit vindt u in het configuratiescherm à hardware en geluiden à apparaten en printers.
U klikt met de rechtermuisknop op de printer en kiest voor “eigenschappen van printers”

 

U klikt op de tab poorten, hier ziet u op welke poort deze printer geïnstalleerd is

 

 

Een kopie van de printer installeren

 

U beschikt nu over alle informatie die u nodig heeft om de printer een tweede maal op dezelfde locatie te installeren, maar met andere instellingen.
U navigeert weer naar “apparaten en printers” in het configuratiescherm en drukt op “een printer toevoegen”

 

Klik op “de printer die ik wil staat niet in de lijst

 

 

Kies “Een lokale printer of een netwerkprinter toevoegen met handmatige instellingen”

 

 

Kies om “een bestaande poort te gebruiken”, in het keuzemenu kiest u dan de poort die u daarnet genoteerd heeft

 

 

BELANGRIJK: u kiest een ander stuurprogramma, namelijk ‘Brother’ => ‘Brother Laser Type1 Class Driver’. Deze driver kan enkel A4 afdrukken dus is het belangrijk dat dit de A4 versie van de printer wordt.

 

 

 

 

 

Als u geen brother printer gebruikt kan u kiezen voor ‘Microsoft => Microsoft PCL 6 Class Driver’. We kunnen niet garanderen dat dit voor elke printer werkt, u kan de fabrikant van uw printer contacteren moest het niet werken.

 

 

 

U kiest voor de optie “huidig stuurprogramma vervangen”, anders zal de printer niet naar behoren functioneren

 

 

U kan de printer een nieuwe naam geven, om aan te geven dat deze printer het A4 formaat zal afdrukken

 

 

Geef aan of u de printer wil delen of niet

 

 

De printer is nu geïnstalleerd, u kan een testpagina afdrukken als u wilt

 

 

 

Instellingen van de printer aanpassen

 

Nu de printer tweemaal geïnstalleerd is kan u de instellingen van beide printers aanpassen. U navigeert nogmaals in het configuratiescherm naar “apparaten en printers”.
U zal zien dat de printer er twee keer tussen staat, telkens met een andere naam

 

 

Nu moet u de voorkeurinstellingen van de printer aanpassen voor beide printers. Voor de A4 printer drukt u met rechtmuisknop op de printer en kiest u ‘voorkeurinstellingen voor afdrukken’.

 

 

De instellingen voor deze printer zijn zeer beperkt, u kan aangeven om staand af te drukken. Vervolgens drukt u op ‘geavanceerd’

 

 

 

 

Bij de geavanceerde instellingen kan u volgende instellingen overnemen

 

 

 

 

Als de printer papier uit de verkeerde lade heeft kan u dit aanpassen door met rechtermuisknop op de printer te drukken en ‘eigenschappen van de printer’ te selecteren

 

 

 

Vervolgens klikt u op de tab ‘apparaatinstellingen’ en neemt u deze instellingen over

 

 

Voor de voorschrift printer drukt u op dezelfde manier op ‘voorkeursinstelling voor afdrukken’ en neemt u volgende instellingen over

 

 

De printer is nu correct geïnstalleerd, als u wil kan u een van de printers als standaardprinter instellen.

 

De printer gebruiken

Wanneer u een document in Mediris afdrukt is het de internetbrowser die de communicatie naar de printer regelt. De enige browser die toelaat om zonder problemen te wisselen tussen beide papierformaten is Google Chrome, we raden dus aan deze browser te gebruiken

In Google Chrome opent een “afdrukinstellingen” venster waar u kan aangeven met welke printer af te drukken. Dit doet u door in het keuzemenu “bestemming” de juiste printer te selecteren. Het document zal nu met de juiste instellingen afgedrukt worden.

Moest de printer niet tussen de opties staan bij bestemming kan u op “meer weergeven” drukken u krijgt dan een lijst van alle geïnstalleerde printers op de computer